Beantwoording vragen EU-voorstellen over belastingheffing voor bedrijven



De commissie Financiën van de Eerste Kamer heeft schriftelijk overlegPDF-document gevoerd met de regering over de voorstellen van de Europese Commissie over belastingheffing voor multinationale bedrijven. De Europese Commissie presenteerde eind 2021 twee voorstellen voor 'eerlijke belastingheffing', namelijk:

  • Voorstel voor een Richtlijn tot vaststelling van het misbruik van lege vennootschappen voor belastingdoeleinden (COM(2021)565);
  • Voorstel voor een Richtlijn tot instelling van een algemeen minimumbelastingniveau voor multinationale groepen in de Unie (COM(2021)823).

Met het eerstgenoemde voorstel wil de Europese Commissie misbruik tegengaan van doorstroomvennootschappen die inkomsten vanuit de EU doorsluizen naar gebieden met een laag belastingtarief.

Het andere voorstel moet ervoor zorgen dat de EU-lidstaten de OESO-afspraken over het internationale belastingsysteem uitvoeren. De OESO heeft afgesproken dat landen waar een multinational met een omzet van minimaal € 750 miljoen gevestigd is, meer winstbelasting kunnen heffen, ook al is deze multinational niet fysiek in dat land aanwezig. Daarnaast moeten grote multinationals altijd ten minste 15% aan belasting over hun winst betalen.

Op 6 april 2022 stuurde de commissie Financiën een brief met vragen over deze voorstellen aan de minister van Financiën. De minister reageerde op 29 april 2022. In het schriftelijk overleg kwamen onder meer het implementatietraject, de totstandkoming van de omzetdrempel van € 750 miljoen en de uitvoerbaarheid van het voorstel voor de Nederlandse belastingdienst aan bod.

De minister geeft in de beantwoording onder meer aan dat vóór implementatie een analyse zal worden gemaakt van de nationale impact. Daarnaast legt de minister uit dat de omzetdrempel van € 750 miljoen gebaseerd is op al bestaande afspraken en worden hierdoor de extra administratieve lasten beperkt. Dit bevordert ook de uitvoerbaarheid voor de belastingdiensten. Verder zet de minister in op tijdige implementatie. Het inhuren van gekwalificeerde medewerkers bij de belastingdienst is daarbij van belang. De commissie Financiën besprak de beantwoording van de minister op 17 mei 2022 en besloot de brief voor kennisgeving aan te nemen.

Op 12 mei 2022 besloot de commissie het ministerie van Financiën te verzoeken om een technische briefing te houden over het Richtlijnvoorstel betreffende algemeen minimumbelastingniveau voor multinationals in de EU, zodra de besluitvorming in de EU hierover is afgerond. Hiervoor moeten zowel het Europees Parlement als de Raad het voorstel goedkeuren. Het Europees Parlement stemde op 19 mei 2022 in. De Raad, waarin ministers van de 27 EU-landen zitten, is nog niet tot overeenstemming gekomen.


Lees meer in de Edossiers:


Deel dit item: