Antwoorden Europese Commissie dataverordening



De Europese Commissie heeft vragen beantwoord van de commissie Justitie en Veiligheid (J&V) van de Eerste Kamer over het voorstel voor een dataverordening. Op 9 juni 2022 is de brief met enkele vragen van de fracties van GroenLinks, PvdA, SP en PvdD verstuurd naar de Europese Commissie. De Europese Commissie stuurde op 14 september 2022 een antwoord.

De fractieleden wilden onder meer weten waarom de Europese Commissie ervoor heeft gekozen om bedrijven standaard toegang te bieden tot de niet-persoonlijke data van gebruikers en of de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing is.

Volgens de Europese Commissie zorgt de dataverordening ervoor dat de gebruiker altijd zeggenschap heeft over persoonsgegevens en niet- persoonsgebonden gegevens die door verbonden producten worden gegenereerd. De voorgestelde dataverordening moet er ook voor zorgen dat bepaalde ondernemingen voldoende data hebben om op data gebaseerde innovatie te bevorderen. De AVG blijft onverminderd van toepassing, aldus de Europese Commissie.

De commissie J&V besprak het antwoord van de Europese Commissie op 4 oktober 2022. Zij besloot eerst de reactie van de regering op de brief met nadere vragen over de dataverordening af te wachten en daarna te beslissen over het stellen van vervolgvragen.

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie moeten met het voorstel instemmen voordat het van kracht wordt.


Lees meer over de behandeling van het voorstel:


Deel dit item: