Vragen over het Green Deal Industrial Plan



De commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) heeft op 7 juni 2023 vragen gesteld aan de Europese Commissie in het kader van de politiek dialoog over het Europese Green Deal Industrial Plan . De commissie EZK/LNV verwacht binnen drie maanden een antwoord van de Europese Commissie. De commissie heeft tevens op 7 juni 2023 vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Over het Europese Green Deal Industrial Plan

Op 2 februari 2023 heeft de Europese Commissie het Green Deal Industrial Plan gepresenteerd. Het plan heeft tot doel om het concurrentievermogen en de aantrekkelijkheid van de Europese Unie als investeringslocatie voor de netto-nul-industrie in stand te houden om de klimaatdoelstellingen van Europa te halen. Het plan maakt deel uit van Europese Green Deal , bouwt voort op het Fit for 55 -pakket en het REPowerEU -plan. Samen met het actieplan voor de circulaire economie vormt dit het kader voor de transformatie van de Europese industrie met het oog op het netto-nul-tijdperk.

Vragen aan de Europese Commissie

De leden van de VVD-fractie stelde enkele vragen aan de Europese Commissie over het plan. De fractie-Nanninga heeft zich bij deze vragen aangesloten. De leden vinden dat er al vele gelden beschikbaar zijn in de Europese Unie voor de 'groene transitie'. Zij hebben hier alleen geen overzicht over en vragen de Commissie onder andere een totaaloverzicht te geven van welke fondsen er op dit moment beschikbaar zijn vanuit Europa voor de groene transitie en welk gedeelte daarvan al is aangewend.

In het Green Deal Industrial Plan is ook voorzien om het crisiskader dat is ingesteld voor de gevolgen van de Russische agressie tegen Oekraïne om te zetten naar een crisis- en transitiekader voor het Green Deal Industrial Plan . In de kabinetsappreciatie geeft de regering aan dat zij hier twijfels bij hebben. Zo zijn volgens het kabinet de effectiviteit en economische noodzaak in het Green Deal Industrial Plan nog niet voldoende onderbouwd en kan zulke financiering potentieel marktverstorend werken. De VVD-fractie heeft ook vragen over het crisiskader. Volgens de leden zijn er in het plan heel andere omstandigheden dan tijdens de Russische agressie tegen Oekraïne. De VVD-fractie vraagt onder andere wat de mogelijke voor- en nadelen zijn van het gebruik van een crisiskader en of er alternatieven zijn besproken.

Europese procedure

De Europese Commissie publiceerde het voorstel voor een verordening inzake mediavrijheid op 2 februari 2023. Sinds de publicatie zijn er verschillende Raadswerkgroepvergaderingen geweest waarin het voorstel is doorgenomen en waarin de lidstaten de gelegenheid hebben gekregen een eerste reactie op het voorstel te geven en vragen te stellen aan de Europese Commissie. Het Europees Parlement heeft het voorstel nog niet besproken.

Voor meer informatie:


Deel dit item: