Kamerleden bij EU-conferentie Buitenlandse Zaken en DefensieDrie Kamerleden namen op 1 en 2 oktober deel aan een conferentie over het Europees Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) in Madrid. De halfjaarlijkse conferentie brengt leden van nationale parlementen van alle lidstaten van de Europese Unie samen om te spreken over diverse onderwerpen op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid. Namens de Eerste Kamer namen Johan Dessing (FVD) en Martin van Rooijen (50PLUS) deel aan de conferentie. Vanuit de Tweede Kamer was Rudmer Heerema (VVD) aanwezig.

Voorafgaand aan de conferentie heeft de Nederlandse ambassadeur in Spanje, Roel Nieuwenkamp, de delegatie tijdens een ontbijtsessie bijgepraat over de huidige ontwikkelingen in Spanje en de prioriteiten van het EU-voorzitterschap van het land. Spanje is van 1 juli tot 1 januari voorzitter van de Europese Unie (EU).

Tijdens de conferentie zelf is er in de plenaire sessies opnieuw veel aandacht besteed aan de Russische inval in Oekraïne en de mondiale gevolgen hiervan. Verder zijn er sessies gehouden over de huidige ontwikkelingen binnen het buitenland- en defensiebeleid van de Europese Unie, waarbij onder meer de betrekkingen tussen EU en Afrika werden besproken. Tussen de plenaire sessies door heeft de Nederlandse delegatie ook nog gesproken met een delegatie van Bulgaarse parlementsleden over het verzoek van Bulgarije om toegelaten te worden tot de Schengenzone.

Meer informatie

De volgende GBVB-bijeenkomst zal naar verwachting van 3 tot 5 maart 2024 worden gehouden in Brugge. België is vanaf 1 januari 2024 Voorzitter van de Europese Unie.

De bijeenkomst in Madrid kunt u hier terugkijken.


Deel dit item: