Eerste Kamerleden op verkiezingswaarneming in PolenVan 12 tot en met 16 oktober 2023 namen Eerste Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Boris Dittrich (D66) deel aan een waarneming van de parlementsverkiezingen in Polen. Zij deden dit als lid van de OVSE Parlementaire Assemblee (OVSE PA). Op zondag 15 oktober ging het hoogste aantal Poolse burgers sinds 1919 naar de stembus. Het opkomstspercentage van bijna 74 procent was zelfs hoger dan tijdens de eerste verkiezingen na de val van het communisme in 1989.


Vrije verkiezingen, maar niet eerlijk

Volgens de internationale waarnemers waren de verkiezingen competitief en hadden de kiezers ruime keuze uit politieke alternatieven, maar de regerende partij genoot duidelijk van een voordeel door haar invloed op het gebruik van staatsmiddelen en de publieke media. Tijdens de verkiezingen voor de Sejm (de Poolse Tweede Kamer) en de Senaat werd er voor het eerst, op initiatief van de regering, ook gestemd voor een raadgevend referendum. Het referendum ging in op vier vragen van de premier over het accepteren van immigranten uit het Midden-Oosten en Afrika, het verwijderen van het hek aan de Wit-Russische grens, het verkopen van staatseigendommen en het verhogen van de pensioenen. Omdat de uitkomst van het referendum alleen geldig zou zijn bij een opkomst van meer dan 50 procent weigerden veel Polen dit stembiljet. De opkomst was 40 procent.


Waarnemingen in Warschau en omgeving

De Kamerleden Dittrich en Van Toorenburg hebben in Warschau en omgeving de procedures in diverse stembureaus waargenomen. Volgens Dittrich en Van Toorenburg was de stemming in de stembureaus goed en kalm, maar stonden er gedurende de dag urenlange rijen en konden mensen samen de stemhokjes in om te stemmen.


Deel dit item: