Delegatie parlement Georgië bezoekt Eerste KamerDinsdag 24 oktober heeft een delegatie van het Georgische parlement de Eerste Kamer bezocht. De delegatie stond onder leiding van de voorzitter van de Georgische commissie voor Budget en Financiën, de heer Paata Kvijinadze van de Georgian Dream-partij. Zij werden ontvangen door de Eerste Kamercommissie voor Financiën onder leiding van senator Pim van Ballekom (VVD).

Aanleiding voor het bezoek is het zogeheten twinning project 'Strengthening Parliamentary Oversight in Public Finance’ . Georgië heeft in maart 2002 het EU-lidmaatschap aangevraagd. Tijdens het twinning project , een instrument van de Europese Unie, wisselen EU-landen kennis uit met kandidaat-lidstaten en buurlanden van de EU. Het project richt zich op de versterking van het parlementaire toezicht op de overheidsfinanciën.

Tijdens het gesprek kwamen onder andere de rol van de Nederlandse senaat in het algemeen en de rol van de Kamercommissie voor Financiën in het budgetproces en -rapportering in het bijzonder aan de orde. Ook werd gesproken over actuele zaken voor beide landen zoals de EU- voorstellen over economic governance ; het systeem van instellingen en procedures die zijn gecreëerd om het economisch beleid van de Europese Unie te coördineren.

Naast de Eerste Kamer bezocht de delegatie onder andere ook de Tweede Kamer, de Raad van State en de Algemene Rekenkamer.


Deel dit item: