Onder het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 14-15 januari 2024 de COSAC-Voorzittersbijeenkomst in Namen. COSAC is het forum voor de commissies Europese zaken van de parlementen in de EU. Voor de Eerste Kamer nam de voorzitter van de commissie voor Europese Zaken, Van Apeldoorn (SP), deel. Vanuit de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer nam het lid Van Hijum (NSC) deel.

Op de agenda stonden onder andere besprekingen over de prioriteiten van het Belgische EU-Voorzitterschap, de implementatie van de sociale pijler in de EU en de gevolgen van EU-uitbreiding. Van Apeldoorn bracht tijdens de bijeenkomst onder de aandacht dat de directe toegang tot de Delegates Portal, de Raadsdatabank waarin Raadsdocumenten te raadplegen zijn door daartoe geautoriseerde gebruikers, op termijn voor parlementen zal worden afgesloten door het Raadssecretariaat. Hij riep parlementen op zich hierover te verenigen.

De COSAC-Voorzittersbijeenkomst is de voorbereidende bijeenkomst op de plenaire COSAC-vergadering. Deze zal plaatsvinden op 24-26 maart 2024 te Brussel.


Deel dit item: