Vier Kamerleden namen van 22 tot en met 26 januari deel aan de eerste deelsessie van 2024 van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) in Straatsburg. Dit waren de senatoren Tiny Kox (SP), Caspar van den Berg (VVD), Rian Vogels (VVD) en Carla Moonen (D66). Tijdens deze zitting werd een nieuwe PACE-President benoemd, Theodoros Rousopoulos uit Griekenland van de Europese Volkspartij, volgt Tiny Kox op. Kox werd uitvoerig bedankt voor zijn tweejarig presidentschap. De assemblee stemde in tweede rondes bovendien over een nieuwe mensenrechtencommissaris als opvolger van Dunja Mijatovic. Dit is Michael O'Flaherty uit Ierland geworden. De minister-president van Liechtenstein en de presidenten van Cyprus en Montenegro spraken de parlementsleden toe. De assemblee nam diverse rapporten aan, onder meer over de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, de rol van de OESO sinds de Russische agressie in Oekraïne, de situatie van de kinderen in Oekraïne met een video-inbreng van first lady Olena Volodymyrivna Zelenska en een visie op een democratische toekomst voor Wit-Rusland, in aanwezigheid van oppositieleidster Sviatlana Tsikhanouskaya.


Azerbeidjan uitgesloten

Zoals gebruikelijk bij de januari-zitting werd extra aandacht besteed aan de geloofsbrieven van de 46 nationale delegaties die door de PACE-leden kunnen worden betwist qua politieke of gendersamenstelling of als er sprake is van ernstige schending van de basisprincipes van de Raad van Europa of het aanhoudend niet-nakomen van verplichtingen inzake de monitoringsprocedure van de assemblee. Zo werden de geloofsbrieven van de Duitse delegatie betwist vanwege de politieke representativiteit. Dit werd ongegrond verklaard waarna de delegatie alsnog werd geaccepteerd. De delegatie uit Azerbeidzjan werd uitgedaagd vanwege het niet-nakomen van verplichtingen sinds het toetreden tot de Raad van Europa twintig jaar geleden. Na debat en stemming hierover besloot de assemblee voor het komende jaar geen delegatie uit dit land te accepteren.


Voortgangsrapporten

Op maandagochtend 22 januari sprak Tiny Kox als rapporteur namens zijn fractie van Verenigd Europees Links over de voortgang van de werkzaamheden vanuit het dagelijkse bestuur van de PACE. Hij blikte terug op zijn voorzitterschap. "De afgelopen twee jaar werden we allemaal geconfronteerd met een van de moeilijkste en gevaarlijkste periodes die de Raad van Europa en onze burgers hebben meegemaakt sinds het einde van de Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Het uitbreken van een nieuwe wereldoorlog werd niet langer als louter hypothetisch beschouwd. Van de eerste tot de laatste dag van mijn voorzitterschap was onze belangrijkste doelstelling het helpen voorkomen, en vervolgens stoppen, van deze nieuwe en gruwelijke aanvalsoorlog op Europese bodem, die al tienduizenden soldaten en burgers het leven heeft gekost en miljoenen Oekraïense burgers, vooral vrouwen en kinderen, uit hun huizen en vaak zelfs hun land heeft verjaagd om elders, in een van onze andere lidstaten, hun toevlucht te zoeken," zei Kox.

Hij stond vervolgens stil bij de dringende kwesties van vandaag de dag. Volgens Kox is een duurzaam vredesakkoord nodig tussen Armenië en Azerbeidzjan, een duurzame oplossing voor Cyprus, een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en een duurzame tweestatenoplossing voor Israël en Palestina. "We moeten er nu voor zorgen dat het baanbrekende Verdrag van Istanbul echt gaat functioneren als de gouden standaard voor de bescherming van miljoenen en miljoenen vrouwen en meisjes binnen en buiten Europa. We moeten de heer Osman Kavala vrijlaten als we echt geloven in de rechtsstaat in plaats van in de machtsstaat," merkte Kox op.


Recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten

Op dinsdagmiddag 23 januari sprak de assemblee over de terroristische aanval van Hamas op Israël en Israëls' reactie hierop. Rapporteur Fassino uit Italië merkte op dat er sneller naar een politieke oplossing moet worden gezocht, een doel dat ook deze assemblee moet nastreven. Hij pleitte ervoor dat ten eerste de gegijzelden moeten worden vrijgelaten en ten tweede dat er snel een tijdelijk staakt-het-vuren met komen, dat de vrijlating van de gijzelaars mogelijk maakt, de Palestijnen in staat stelt terug te keren naar hun huizen, de levering van de noodzakelijke humanitaire en medische hulp vergemakkelijkt en de mogelijkheid biedt om de weg naar de twee volken/twee staten-oplossing te verifiëren.


Overig

Maandagavond 22 januari organiseerde Tanja Gonggrijp, de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de Raad van Europa, een afscheidsreceptie voor Tiny Kox in het Palais de l'Europe. Op dinsdag 23 januari sprak Glauk Konjufca, Voorzitter van het Kosovaars parlement in de politieke commissie over de aanvraag van Kosovo om lid te worden van de Raad van Europa. Rian Vogels woonde de jaarlijkse bijeenkomst over de rapportage van de PACE-verkiezingswaarnemingsmissies bij.

Rapporteur Kox gaf een toelichting op het jaarverslag over 2023 en deed een oproep tot deelname van meer vrouwelijke waarnemers aan de missies. Ook werd gesproken over de weigering van Azerbeidzjan om waarnemers van de PACE toe te laten terwijl de Parlementaire Assemblee van de OVSE wel was uitgenodigd. In de commissie juridische zaken gaf de Committee on Artificial Intelligence van de Raad van Europa een toelichting op de conventie die moet leiden tot een wereldwijd instrument om kunstmatige intelligentie te reguleren.

Op donderdag 25 januari ontving Carla Moonen studenten van het Stichting Model European Parliament (MEP) Limburg. Vogels trad toe tot de commissie voor de verkiezing van rechters in het Europese Hof van de Rechten van de Mens en Moonen tot het Network of Contact for Parliamentarians for a healthy environment . Caspar van den Berg werd gekozen tot tweede ondervoorzitter van de commissie Equality and Non-Discrimination . En marge van de zitting sprak de Kamerdelegatie met Tanja Gonggrijp, de ambassadeur bij de Raad van Europa, en haar staf.


Aangenomen teksten

Hier vindt u een overzicht van de tijdens deze sessie aangenomen rapporten van de PACE.


Deel dit item: