Eerste Kamerdelegatie bezoekt Europese instellingenEen delegatie uit de vaste commissie voor Europese Zaken (EUZA) heeft op maandag 4 maart 2024 een werkbezoek gebracht aan een aantal Europese instellingen in Brussel. Het werkbezoek dient onder andere ter voorbereiding op de Algemene Europese Beschouwingen die op 18 juni 2024 in de Eerste Kamer worden gehouden.

De delegatie sprak in de ochtend met Eurocommissaris Didier Reynders over rechtsstatelijkheid in de Europese Unie.

Rob van Eijkeren, coördinator en head of office bij het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) en Alexander van den Bosch, senior-adviseur EU/IPO spraken met de delegatie over de rol van het HNP. De dag werd afgesloten met een gesprek over de geopolitieke strategie van de EU bij de Europese dienst voor extern optreden (EDEO), met Angelina Eichhorst, managing director EDEO, Delphine Pronk, voorzitter van het Politiek en Veiligheidscomité (PVC) van de EU en Marjolijn van Deelen, Special Envoy Space.

Op zondagavond 3 maart is de delegatie nog ontvangen door de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Pieter Jan Kleiweg de Zwaan.

De delegatie werd geleid door de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken, Van Apeldoorn (SP) en bestond verder uit de leden Panman (BBB), Karimi (GroenLinks-PvdA), Van Ballekom (VVD), Bovens (CDA), Aerdts (D66), Van Hattem (PVV), Huizinga-Heringa (ChristenUnie), Visseren-Hamakers (PvdD), Nanninga (JA21), Hartog (Volt), Van Rooijen (50PLUS) en Van der Goot (OPNL).


Deel dit item: