Nederlandse delegatie naar EU-conferentie Buitenlandse Zaken en DefensieEen delegatie van Kamerleden nam van 3 tot en met 5 maart in Brugge deel aan een conferentie over het Europees Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) plaats. De halfjaarlijkse conferentie brengt leden van nationale parlementen van alle lidstaten van de Europese Unie samen om te spreken over diverse onderwerpen op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid. Namens de Eerste Kamer nam Math Goossen (BBB) deel aan de conferentie, vanuit de Tweede Kamer was Raymond de Roon (fungerend voorzitter commissies Buitenlandse Zaken en Defensie)/ PVV) aanwezig.

Tijdens de conferentie heeft de plaatsvervangend Nederlandse ambassadeur in België, Max Valstar, tijdens een lunchsessie de delegatie bijgepraat over de huidige ontwikkelingen in België en over de prioriteiten van het EU-voorzitterschap van het land. België is van 1 januari tot 1 juli Voorzitter van de Europese Unie (EU). Daarnaast heeft de leden gesproken met de Moldavische delegatie aangaande de huidige situatie in het land en de regio.

Tijdens de conferentie zelf is er in de plenaire sessies wederom ruim aandacht besteed aan de oorlog in Oekraïne en de mondiale gevolgen hiervan. Verder zijn er sessies gehouden over de huidige ontwikkelingen binnen het EU buitenland- en defensiebeleid, de situatie in het Midden-Oosten, en het EU Strategisch Kompas.

Meer informatie

De volgende GBVB-bijeenkomst zal naar verwachting op 9-10 september 2024 worden gehouden in Boedapest. Hongarije is vanaf 1 juli 2024 Voorzitter van de Europese Unie.

De bijeenkomst in Brugge kunt u hier terugkijken.


Deel dit item: