Bondsraadpresident Manuela Schwesig bezoekt Staten-GeneraalMaandag 11 maart bezocht de Voorzitter van de Duitse Bondsraad Manuela Schwesig de Staten-Generaal. Schwesig werd ontvangen door Eerste Kamervoorzitter Jan Antonie Bruijn en Tweede Kamerondervoorzitter Tom van der Lee. De relatie tussen Nederland en Duitsland is uitstekend; er wordt nauw samengewerkt op economisch en cultureel gebied en er is een lange gezamenlijke geschiedenis, met een deels inktzwarte periode.

Tijdens de ontvangst memoreerde Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn kort aan die donkere periode, en aan de opening van het Nationale Holocaust Museum in Amsterdam die de Bondsraadvoorzitter de dag ervoor had bijgewoond: “Het museum is gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool, waarvan Johan van Hulst directeur was. Van Hulst, die later 25 jaar lang senator zou zijn voor de Eerste Kamer en nog tot op hoge leeftijd bij ons werk betrokken was, redde ruim zeshonderd Joodse baby's en kinderen uit de crèche van de Hollandsche Schouwburg. Van Hulst was hierover altijd zeer bescheiden, maar zijn daden spreken voor zich. Ik vind het belangrijk om zijn naam vandaag te noemen, omdat onze geschiedenis uiteindelijk de geschiedenis van ménsen is.”

Tom van der Lee, Ondervoorzitter Tweede Kamer, sprak over de grote waarde van dit soort ontmoetingen: “Door geopolitieke ontwikkelingen hebben Nederland en Duitsland tal van gemeenschappelijke uitdagingen. Een probleem dat onze beide landen raakt, is het dalende vertrouwen in de democratie; mensen voelen zich niet gehoord en politici wordt verweten dat ze aansluiting met de maatschappij verliezen. Als Bondsraadvoorzitter heeft u bij uw aantreden hierover rake woorden gesproken en de ambitie geuit om de democratie te versterken. Net als u onderstrepen wij het belang van een respectvolle dialoog en het vinden van compromissen waar de meningen uiteenlopen.”

De President van de Bondsraad Manuela Schwesig: “Ik ben erg onder de indruk van de ontvangst in Nederland. Duitsland en Nederland zijn verbonden door een nauw partnerschap en vriendschap. Tijdens mijn bezoek aan de Staten-Generaal had ik een zeer goed gesprek over tal van onderwerpen, van economische samenwerking tot gezamenlijke veiligheid. Ik hoop dat mijn bezoek nog meer aandacht zal vestigen op onze deelstaat Mecklenburg-Vorpommern."


Deel dit item: