Kamervoorzitter bij EU-VoorzittersconferentieDe conferentie van parlementsvoorzitters van de Europese Unie (EUSC) vond dit jaar onder Spaans voorzitterschap plaats in Palma de Mallorca. Jaarlijks komen de Voorzitters van de parlementen van de EU samen om informatie en best practices uit te wisselen en parlementaire samenwerking te stimuleren. Kamervoorzitter, Jan Anthonie Bruijn, nam van 21 tot en met 23 april namens de Eerste Kamer deel aan de conferentie.


Koning Felipe VI

De conferentie werd ingeleid met een welkomstwoord door de Spaanse Koning Felipe VI, gevolgd door inleidende woorden door de Voorzitters van de Kamer en senaat van het Spaanse parlement. Op de agenda van de conferentie stonden werksessies over onder andere de uitdagingen voor de liberale democratie in de geopolitieke context en de versterking van de Europese Unie in economisch en sociaal perspectief.


Bijdrage Eerste Kamervoorzitter

In zijn interventie bij het eerste onderwerp, over de uitdagingen voor de liberale democratie, sprak Kamervoorzitter Bruijn over de voordelen en de gevaren van technologie voor democratieën. Ook de inzet van technologische middelen in oorlogssituaties beperkt zich niet meer tot fysieke grenzen. De oorlog in Oekraïne is ook onze oorlog, zei Bruijn, en wordt hier onder andere online subtiel gevoerd via desinformatie en beïnvloeding van zowel burgers als politici. Het is daarom de taak van parlementen om aandacht te besteden aan digitale zaken om zo de burgers en de democratieën weerbaar te maken.


Ontmoetingen

De conferentie wordt, naast de werksessies, met name ook gebruikt voor bilaterale gesprekken tussen Kamervoorzitters. Zo sprak de Voorzitter van de Eerste Kamer met meerdere collega's over best practices in parlementen. Een uitgebreid gesprek vond ook plaats met de Voorzitter van de Bundesrat, Manuela Schwesig, over de rol van beide senaten in het staatsbestel en de visie van burgers op de democratie in Nederland en Duitsland. Beide Voorzitters hebben afgesproken het gesprek verder te zetten bij het bezoek van de Eerste Kamervoorzitter aan de Duitse Bundesrat in Berlijn op 14 juni 2024. Ook Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma nam deel aan de conferentie.


Deel dit item: