Welkom op de perspagina van de site van de Eerste Kamer. U treft hier uiteenlopende informatie aan. Bijvoorbeeld over hoe u toegang krijgt tot het gebouw. Of welke regels er gelden voor de pers. En waar u het debat kunt volgen.


Toegang

De Eerste Kamer vergadert in beginsel één dag in de week op dinsdag. Het plenaire debat is openbaar en wordt via een livestream op www.eerstekamer.nl uitgezonden.

Commissievergaderingen zijn in beginsel ook openbaar. Om zeker te zijn van een beschikbare plek raden wij u aan om u vooraf even aan te melden via de persvoorlichter (zie onderaan deze pagina).

Journalisten die eenmalig de Eerste Kamer bezoeken kunnen op verzoek een toegangsbewijs voor één dag krijgen. Zij dienen zich vooraf bij de persvoorlichters te melden.

Journalisten die regelmatig de Eerste Kamer willen bezoeken en geaccrediteerd zijn bij de Tweede Kamer kunnen ook vaste toegang tot de Eerste Kamer krijgen. Hiervoor dient u de ondertekende huisregels voor journalistenPDF-document te sturen naar pers@eerstekamer.nl. Zie ook: 'Huisregels'.


Huisregels

De Eerste Kamer hanteert huisregels voor journalisten.PDF-document Deze regels zijn bedoeld om journalisten, Kamerleden en medewerkers in staat te stellen hun werk goed en veilig uit te oefenen.

Journalisten krijgen vaste toegang (accreditatie) tot de Eerste Kamer na het ondertekenen van de huisregels. Bent u journalist zonder accreditatie voor de Eerste Kamer of zonder rijkspas? Dan kunt u zich aanmelden bij pers@eerstekamer.nl.

De huisregelsPDF-document zijn ook beschikbaar bij de beveiliging bij de ingang aan de Kazernestraat. Wij vragen u vooraf de regels door te nemen.

In het kort komen de huisregels hierop neer:

  • Zorgt u er in ieder geval voor dat het geluid van uw mobiele telefoon uitstaat in de plenaire zaal.
  • Zorgt u ervoor dat u andere medegebruikers van het Eerste Kamergebouw niet hindert.
  • Volg in alle gevallen de aanwijzingen van de medewerkers van de Eerste Kamer.
  • Laat uw spullen niet onbeheerd achter in de publieke ruimtes van het gebouw.

Neem bij vragen of twijfels vooral contact op met persvoorlichting. Wij helpen u graag!


Regels voor opnames

Fotografen en cameramensen kunnen in de plenaire zaal vanachter de bankjes van de Kamerleden opnames maken van het debat. Opnames vanaf de tribunes zijn in beginsel niet toegestaan. In overleg met de persvoorlichter kan hierop – beperkt en kortstondig – een uitzondering worden gemaakt.

Opnames in de vrij toegankelijke ruimtes elders in de Eerste Kamer zijn toegestaan. Lees in ieder geval de betreffende passages hierover in de huisregels voor journalistenPDF-document.


Nieuwsberichten

De site van de Eerste Kamer www.eerstekamer.nl bevat een voortdurende stroom van nieuwsberichten over de debatten in de Eerste Kamer en andere zaken die de Eerste Kamer betreffen, zoals bezoeken van buitenlandse gezagsdragers, conferenties, activiteiten van senatoren in een ander verband dan de Eerste Kamer.

Ook kunt de Eerste Kamer volgen op X voorheen Twitter (@EersteKamer). Als u op de hoogte wilt blijven van de Europese activiteiten van de Eerste Kamer en haar commissies kunt u @Europapoort volgen. Bezoek hiervoor ook www.europapoort.nl

Voor zaken die zowel Eerste Kamer als Tweede Kamer aangaan zoals een Verenigde Vergadering als Prinsjesdag kunt u ook terecht op de website van de Staten-Generaal. De Staten-Generaal kunt u ook volgen op X voorheen Twitter (@Staten-Generaal).


Zoeken op de site

De website van de Eerste Kamer dient ieders gemak, dus ook dat van journalisten. Op de homepage treft u alle relevante actuele informatie aan, soms ook in dossiers. In de zoekmachine kunt op datum kijken welke plenaire debatten er zijn (zoek op: plenair) of welke onderwerpen er in de commissies aan de orde zijn (zoek op betreffende commissie).

De website van de Eerste Kamer is doorzoekbaar op titels, trefwoorden en op de nummers van de betreffende wetsvoorstellen. Van elk wetsontwerp dat in behandeling is (of komt) is een dossier aangemaakt met alle relevante informatie uit Eerste Kamer en het daaraan voorafgaande wetgevingstraject. Komt u er niet uit, neem dan contact op met het Centraal Informatie Punt van de Eerste Kamer (postbus@eerstekamer.nl).


Contact met senatoren

Eerste Kamerleden dient u in beginsel zelf te benaderen. De website van de Eerste Kamer bevat een lijst van alle Kamerleden. Bovenaan deze pagina is een link naar de contactgegevens van de Eerste Kamerleden te vinden. Via deze lijst komt u ook op de persoonlijke pagina van de Kamerleden. Als u hier klikt op 'contact opnemen' dan komt u op het contactformulier. Dit staat rechtstreeks in verbinding met de emailaccount van het betreffende Kamerlid. De persvoorlichter van de Eerste Kamer kan u uiteraard ook behulpzaam zijn in het leggen van contact.


Contact met communicatie

De persvoorlichters zijn het vaste aanspreekpunt voor vertegenwoordigers van de media:

Irene Start, telefoon 06 - 1102 5201

Benjamin van Sterkenburg (a.i.), telefoon 06 - 1583 0368

U kunt heb ook per mail bereiken via pers@eerstekamer.nl.

Kunt u de persvoorlichters helaas toch niet bereiken, dan kunt u bellen naar het algemene nummer van de Eerste Kamer 070-3129 200.

Heeft u anderszins vragen over de communicatie of protocol van de Eerste Kamer, stuur dan een mail naar communicatie@eerstekamer.nl.