Commissies op dinsdag 3 oktober 2023



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • technische briefing 10.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 12.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Verslag Cvf-vergadering 26 september 2023

    Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 26 september 2023.

    2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

    De aanwezigen nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

    Het College besluit om het voorstel van de BBB-fractie tot het houden van een interpellatie met minister De Jonge inzake de uitvoering van de motie Crone c.s. over het opschorten van de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen vooralsnog aan te houden, in afwachting van een Mondeling Overleg met de minister volgende week.

    3. Mededelingen en informatie

    Het College neemt kennis van de lijst met wetsvoorstellen die door fracties zijn voorgedragen voor controversieelverklaring, inclusief de steunverklaringen van andere fracties. De Voorzitter zal de plenaire vergadering voorstellen om op basis van de lijst het wetsvoorstel 36.277 (Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur) controversieel te verklaren, en de overige wetsvoorstellen niet.

    Het College bespreekt verder de planning van de begrotingsbehandelingen, nu de Tweede Kamer heeft besloten om de behandeling van de onderstaande begrotingen vóór de verkiezingen af te ronden. De overige begrotingen worden pas na de verkiezingen door de nieuwe Tweede Kamer behandeld, waarbij niet kan worden uitgesloten dat dit pas na het kerstreces zal zijn.

    - Financiën en Nationale Schuld
    - Economische Zaken en Klimaat, incl. Nationaal Groeifonds
    - Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    - Binnenlandse Zaken, incl. Gemeentefonds en Provinciefonds
    - Koninkrijksrelaties en BES-fonds

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36401

    Begroting Koninkrijksrelaties 2023 inzake herfinanciering covidleningen

    De commissie meldt wetsvoorstel 36401 aan voor plenaire behandeling inclusief eventuele stemming op 10 oktober 2023.

    2. Voortgang Taskforce Knelpunten Caribisch Nederland

    Brief van de staatssecretaris van BZK over voortgang Taskforce Knelpunten Caribisch Nederland; Begrotingsstaten Koninkrijksrelaties en BES-fonds 2024

    De commissie neemt met belangstelling kennis van de voortgangsbrief van de Taskforce Knelpunten Caribisch Nederland (36410 IV, A) en verzoekt de staatssecretaris van BZK de Kamer voorafgaand aan het beoogde werkbezoek van de commissie van februari 2024 wederom schriftelijk over de voortgang te informeren.

    3. Commissiewerkbezoek 2024

    De commissie besluit:
    - dat het commissiewerkbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk zal plaatsvinden in het tijdvak van 9 tot en met 20 februari 2024; en,
    - de commissievoorzitter en -staf te mandateren het reisschema en de vluchten vast te leggen.

  • technische briefing 14.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 15.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 29984, B

    Brief van de staatssecretaris van I&W ter aanbieding van de ontwerpconcessie Hoofdrailnet (HRN) 2025-2033; Spoor: vervoer- en beheerplan

    N.a.v. de brief van 14 augustus 2023 (29984, B) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en de PvdD (Koffeman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    2. 36200 A, E

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van I&W over knelpunten in de uitvoering van meerjarige infrastructurele projecten; Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2023

    De commissie besluit n.a.v. de brief van 13 september 2023 (36200 A, E) op 24 oktober 2023 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister en staatssecretaris van I&W.

    3. Toezegging T03010

    Toezegging Wanneer ambities betreffende natuur niet gehaald worden, bezien wat de onderliggende redenen zijn (34.985)

    De commissie besluit n.a.v. de brief van 25 september 2023 (34985, S) op 24 oktober 2023 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg met de regering. De commissie besluit toezegging T03010 als "openstaand" te blijven beschouwen. De verantwoordelijke bewindslieden voor voormelde toezegging blijven gelijk als eerder geregistreerd.

    4. COM(2023)416 - Europese richtlijn inzake bodemmonitoring

    De commissie bespreekt de mogelijkheid om over het voorstel voor een Europese richtlijn inzake bodemmonitoring (COM(2023)416) een met redenen omkleed advies aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad uit te brengen ten aanzien van de naleving van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid. De fracties van de BBB (16), de VVD (10), het CDA (6) en FVD (2) zijn voorstander van een dergelijk advies, de fracties van GroenLinks-PvdA (14), D66 (5), de SP (3) en de PvdD (3) zijn tegenstander. Daarmee is er binnen de commissie een meerderheid (34-25) om een conceptbrief met een gemotiveerd advies ter vaststelling aan de Kamer voor te leggen.

    5. Stand van zaken Omgevingswet

    Omgevingsrecht; Invoeringswet Omgevingswet

    De commissie besluit om de minister van BZK uit te nodigen voor een twee uur durend mondeling overleg op 24 oktober a.s. Daarbij zullen de begin oktober nog te ontvangen voortgangsbrief Omgevingswet en de beantwoording van de op 18 september 2023 verstuurde brief met vragen over de verdere implementatie van de Omgevingswet worden betrokken.

    6. Nieuwe datum kennismakingsgesprek met de minister van BZK

    De commissie besluit de minister van BZK uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek over IWO-onderwerpen op 31 oktober 2023.

    7. Rondvraag

    De griffier geeft in aanvulling op agendapunt 4 aan dat de Tweede Kamer zojuist heeft ingestemd met het voornemen om een gemotiveerd advies vast te stellen t.a.v. het voorstel voor een Europese richtlijn inzake bodemmonitoring (COM(2023)416).

  • 16.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader 2021 – 2027 (COM(2023)336)

    Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de fracties van BBB (Kroon) en JA21 (Baumgarten) gezamenlijk, VVD (Van Ballekom), ChristenUnie (Holterhues), PvdD (Visseren-Hamakers) en OPNL (Van der Goot). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissies worden voorgelegd.

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gevraagd om de Eerste Kamer gelijktijdig met de Tweede Kamer te informeren over ontwikkelingen rondom de tussentijdse herziening van het MFK via de geannoteerde agenda’s en verslagen van de Raad Algemene Zaken en bij nieuwe ontwikkelingen tussentijds per brief (conform toezegging aan de Tweede Kamer, TZ202309-054).

  • kennismakingsgesprek 16.15 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 28165, AE

    Brief van de minister van Financiën over nazending beslisnota's en onderzoeksrapporten behorende bij brief over de kapitaalbehoefte van Stedin; Brief van de minister van Financiën en de minister voor K&E over kapitaalbehoefte van Stedin; Deelnemingenbeleid Rijksoverheid

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Kroon). Mogelijk sluiten andere fracties zich bij deze inbreng aan. Een conceptbrief zal circuleren tot dinsdag 10 oktober 2023 17.00 uur. De fractie van de BBB (en ook andere fracties) wensen niet om nadere inlichtingen te vragen in de zin van artikel 4.7 van de Comptabiliteitswet (en de voorgehangen privaatrechtelijke rechtshandeling te stuiten).

    2. Advies aan de Kamer over opheffen parlementair behandelvoorbehoud inzake de Europese voorstellen over economische governance

    Commissiemededeling over de hervorming van economische governance

    De commissies besluiten tot verzending van de brieven aan de Voorzitter, zodat deze zullen worden doorgeleid ter plenaire besluitvorming.

  • 16.40 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Algemene Financiële Beschouwingen

    Brief regering; Nota over de toestand van ’s Rijks Financiën; Miljoenennota 2024

    De commissie besluit dat tot volgende week woensdag 11 oktober 2023 inbreng voor schriftelijk overleg kan worden geleverd. Leden worden - zo mogelijk - uitgenodigd dit al eerder te doen. Van de fracties van JA21 (Baumgarten) en de SGP (Schalk) is reeds inbreng ontvangen.

    2. T02187

    Brief van de minister van Financiën over de voortgangsrapportage van NL financial investments over de Volksbank 2023; Nationalisatie SNS REAAL; Toezegging SNS (34.300)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fractie van de BBB (Kroon). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    3. 36202, AF

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst en de staatssecretaris van VWS over het btw-nultarief op leveringen van groente en fruit; Miljoenennota 2023

    De commissie besluit de brief voor kennisgeving aan te nemen en af te wachten wat de plannen zullen zijn van het nieuwe kabinet. De commissie beschouwt de motie-Koffeman (36200, N) als niet uitgevoerd.

    4. Behandeling pakket Belastingplan 2024

    Pakket Belastingplan 2024

    De commissie besluit de Fiscale verzamelwet en de Wet minimumbelastingen 2024 te betrekken bij de gehele behandeling van het Pakket Belastingplan. Voorts besluit de commissie om op een later moment te bespreken wie zij naast de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit & Belastingdienst wenst uit te nodigen voor de plenaire behandeling.

    De commissie zou graag de technische briefing over het Pakket Belastingplan (incl. de 2 daarbij te betrekken wetsvoorstellen) ontvangen op dinsdag 7 november van 18.15 - 21.15 uur. Indien het mogelijk is om het tijdstip te vervroegen naar de middag, komt de griffie daarop terug.

    De commissie besluit verder om de technische briefing in de openbaarheid te houden.

    5. Rondvraag

    Op verzoek van het lid Kroon (BBB) zal de commissie op 10 oktober 2023 de bespreking van het verslag schriftelijk overleg met de minister van Financiën over de vierde periodieke rapportage staatsagent bij KLM (36108 / 29232, L) hernemen. De griffie gaat na of de vragen van de Tweede Kamer dan (zullen) zijn beantwoord.

  • 17.15 uur
    (Geen besluitpunten)
  • informeel overleg 17.45 uur
    (Geen besluitpunten)