Commissies op dinsdag 24 oktober 2023



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • mondeling overleg 10.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 12.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 32317, OH

    Brief van de ministers van J&V en voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van J&V inzake geannoteerde agenda JBZ-Raad van 19 en 20 oktober 2023; JBZ-Raad

    De commissies besluiten de geannoteerde agenda van de formele JBZ-Raad van 19 en 20 oktober 2023 voor kennisgeving aan te nemen.

    N.a.v. het bij dit agendapunt gevoegde:
    "Non-Paper of the Netherlands and Belgium on the draft report of the European Parliament amending Directive 2011/36/EU on preventing and combatting trafficking in human beings and protecting its victims"
    geeft het lid Van Toorenburg (CDA) aan graag op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op dit gebied, met name het wegnemen van het onderdeel "with knowing use" in overweging 9 en artikel 18a van het aan de orde zijnde voorstel.

    Voor de BBB-fractie (het lid Marquart-Scholtz) geldt ditzelfde verzoek ten aanzien van de Verordening tot vaststelling van regels ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen. De griffie zal deze verzoeken doorgeleiden.

    2. 32317, OG

    Brief van de ministers van J&V en voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van J&V inzake verslag extra ingelaste JBZ-Raad van 28 september 2023; JBZ-Raad

    De commissies besluiten het verslag van de extra JBZ-Raad van 28 september 2023 voor kennisgeving aan te nemen.

    3. ICM on evaluation of Eurojust's activities (dinsdag 7-11-2023 (9.00-12.30) in Brussel)

    Het lid Recourt (GroenLinks-PvdA) zal deelnemen aan deze bijeenkomst. De commissies hebben geen specifieke aandachtspunten aan dit deelnemende lid mee te geven voor deze bijeenkomst.
    NB. Na afloop van de vergadering heeft het lid Recourt laten weten af te zien van deelname aan deze bijeenkomst.

  • 14.10 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36.333

    Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen

    De commissie besluit, in afwachting van de uitkomst van de plenaire hoofdelijke stemming over het controversieel verklaren van het wetsvoorstel op 31 oktober a.s., onder het voorbehoud dat het wetsvoorstel niet-controversieel wordt verklaard het wetsvoorstel opnieuw voor procedure te agenderen op 31 oktober 2023.

    2. 30573, G

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatsecretaris van J&V over de Staat van Migratie 2022; Migratiebeleid

    De commissie besluit afhankelijk van de planning van een eerstvolgende vergadering, op 7 of 14 november gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van J&V.

    3. 30.573, F

    Brief van de staatssecretaris van J&V ter aanbieding van de Staat van Migratie 2023; Migratiebeleid

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden in afwachting van de uitkomst van de hoofdelijke stemming op 31 oktober a.s. over het controversieel verklaren van de spreidingswet (wetsvoorstel 36.333). Sommige leden geven aan de brief te willen betrekken bij de behandeling van dat wetsvoorstel, indien deze niet controversieel verklaard zou worden.

    Onder het voorbehoud dat de spreidingswet niet controversieel wordt verklaard zal deze ter bespreking worden geagendeerd op 31 oktober. Indien deze wet wel controversieel wordt verklaard volgt bespreking in de commissie op 7 november.

    4. 33836, 86

    De commissie besluit de Kamer te adviseren stilzwijgend in te stemmen met het verlenen van medewerking aan de totstandkoming van het besluit van de Raad om geen bezwaar te maken tegen toetreding van Botswana tot het Haags Alimentatieverdrag 2007.

    5. Mededelingen en informatie

    De commissie verzoekt de griffie om een nieuwe datum in te plannen voor het gesprek met de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman over het rapport "De crisis voorbij. naar een menswaardige opvang van asielzoekers vanuit mensen- en kinderrechtelijk perspectief".

    Het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) verzoekt de griffie na te gaan of het ministerie van J&V en de Adviesraad een reactie zullen geven op het eindrapport "Houvast bieden in het migratiedebat. Evaluatie Adviesraad Migratie 2018 - 2022" van de Adviesraad Migratie van 5 oktober jl.

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Kabinetsreactie op MIT-advies 'Maatschappelijke gevolgen van long covid'

    Brief van de minister van SZW, mede namens de ministers van VWS en OCW, en de minister voor PVO, van 2 oktober 2023 (25295, CB)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks-PvdA (Janssen-van Helvoort) en de PvdD-fractie (Koffeman).

    2. Jaarrapportage 2022 Wet afbreking zwangerschap

    Brief van de minister van VWS van 12 oktober 2023 (30371, C)

    De commissie besluit op 7 november 2023 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

    3. Verkenning aanvullende bevoegdheidsgrondslagen Wet publieke gezondheid (Wpg)

    Brief van de minister van VWS van 13 oktober 2023 met advies RIVM over de Wpg (36194, AA)

    De commissie besluit op 7 november 2023 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

    4. Mogelijkheden voor digitalisering in de jeugdzorg

    Brief van de staatssecretaris van VWS van 16 oktober 2023 (31839, AJ)

    De commissie neemt de brief voor kennisgeving aan.

    5. Onderzoek geschilleninstanties n.a.v. evaluatie Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) - toezegging T02174

    Brief van de minister voor LZS van 19 oktober 2023 (32402, AF)

    De commissie neemt de brief voor kennisgeving aan en beschouwt toezegging T02174 daarmee als voldaan.

    6. Beleidsreactie evaluatie ZonMw 2016 - 2022

    Brief van de minister van VWS van 20 oktober 2023 (30850, C)

    De commissie neemt de brief voor kennisgeving aan.

  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E230012

    Commissiemededeling: Verslag over de rechtsstaat 2023 - Situatie op het gebied van de rechtsstaat in de Europese Unie

    De commissies bespreken het rechtsstaatrapport 2023 van de Europese Commissie en stellen de volgende thema’s voor de deskundigenbijeenkomst vast:
    - Ontwikkeling mediavrijheid
    - Aanbeveling digitalisering rechterlijke systemen
    - Recht van consument op een eerlijke prijs en op eerlijk, gezond voedsel
    - Recht van burgers op een eerlijke, betrouwbare overheid en op goed bestuur, dus ook op een duidelijke efficiënte, effectieve EU die zich richt op de kerntaken
    - De rechterlijke macht, het recht en de volksvertegenwoordiging en de vermeende te grote dienstbaarheid van de rechter richting de staat
    - Rechtsstatelijkheid in Hongarije
    - Herstel van een illiberale staat in een rechtsstaat (situatie Polen)
    - De Europese bescherming van de wolf

    De commissies besluiten om de deskundigenbijeenkomst te houden op 30 januari 2024.

    Omdat de commissies een aantal thema’s kiezen die het landenrapport over Nederland raken, wordt de organisatie van de deskundigenbijeenkomst voortgezet in de commissies EUZA en J&V.

    De verdere invulling van de deskundigenbijeenkomst bespreken de commissies in beslotenheid.

    De staf krijgt het mandaat om op basis van het besprokene in een volgende vergadering een voorstel te doen voor de deskundigenbijeenkomst.

  • 15.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Tweede reeks eigen middelen (COM(2023)330)

    Brief van de minister van BuZa inzake BNC-fiche over pakket tweede reeks eigen middelen; EU-voorstellen: Pakket over de tweede reeks eigen middelen (COM(2023)330, 31, 32 en 33)

    De commissies besluiten de beantwoording van de vragen gesteld door de Tweede Kamer af te wachten, alvorens dit agendapunt opnieuw te agenderen.

    2. 36.405 EK, D

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BuZa over de BNC-fiches inzake de tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027; EU-voorstellen: Tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 (COM(2023)335, 336, 337, 338)

    De commissies besluiten de minister van Buitenlandse Zaken te vragen om de Eerste Kamer te informeren over mogelijke besluitvorming over de tussentijdse herziening van het MFK in de Europese Raad van 26 en 27 oktober en over de ontwikkelingen in de onderhandelingen daarna (o.a. de volgende Raad in december) voordat definitieve besluitvorming plaatsvindt. De leden Baumgarten (JA21) en Visseren-Hamakers (PvdD) geven aan in de eerste helft van november inbreng te willen leveren voor nader schriftelijk overleg.

  • 15.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36202 / 32140, AH

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over aanbieding ambtelijk rapport Aanpak fiscale regelingen; Herziening Belastingstelsel

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden en op een later moment in januari 2024 opnieuw ter bespreking te agenderen. Het lid Van Rooijen (50PLUS) heeft kenbaar gemaakt voornemens te zijn inbreng voor schriftelijk overleg te leveren. Voorts besluit de commissie de toezeggingen T03650 en T03623 als openstaand geregistreerd te laten.

    2. 36151, X, Y

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane ter aanbieding van de voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen mei - augustus 2023; Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane over nadere vragen inzake stand van zaken hersteloperatie en de motie-Prast c.s.; Wet hersteloperatie toeslagen

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Nicolaï). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.
    NB: Na afloop heeft het lid Nicolaï (PvdD) te kennen gegeven af te zien van inbreng voor het schriftelijk overleg. Er zal dus geen brief worden verzonden.

    3. 36108/29232, O

    Brief van de minister van Financiën over conclusies juridische analyse en mogelijke vervolgstappen tegen KLM; Air France – KLM

    De commissie besluit de antwoorden van de regering op de reeds gestelde schriftelijke vragen (verzonden op 11 oktober 2023) af te wachten, alvorens deze brief (36108/29232, O) opnieuw te agenderen. Verder besluit de commissie de staatsagent uit te nodigen voor een gesprek n.a.v. zijn brief van 18 oktober jl., zo mogelijk medio november 2023.

    4. 25087/35927, AC / T03339

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over monitoring van de effecten van de aanpak van belastingontwijking; Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

    De commissie besluit op 14 november inbreng te leveren voor schriftelijk overleg. Het lid Martens (GL-PvdA) heeft al kenbaar gemaakt van deze mogelijkheid gebruik te willen maken. Tevens besluit de commissie om toezegging T03339 als legisprudentie aan te merken.

    5. Mededelingen en informatie

    De griffie geeft aan dat op verzoek van de commissie het tijdstip van de technische briefing over het Pakket Belastingplan 2024 op 7 november 2023 is vervroegd van de avond naar de middag van 14.00-17.00 uur.

  • 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Brieven Commissie sociaal minimum

    Brief van de minister voor APP ter aanbieding van het tussenrapport van de Commissie sociaal minimum; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2023; Brief van de ministers voor APP en van SZW ter aanbieding van het eindrapport van de Commissie sociaal minimum; Brief van de ministers voor APP en van SZW met een reactie op de rapporten van de Commissie sociaal minimum; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024

    De commissie besluit:
    - de gewijzigde motie-Van Apeldoorn c.s. (EK 36.350 IX / 36.350 XV, I) als 'niet-uitgevoerd' te blijven beschouwen;
    - toezegging T03720 als 'voldaan' aan te merken;
    - over de wijze van behandeling te spreken wanneer meer bekend is over de behandeling van het deelrapport, het eindrapport resp. de kabinetsreactie in de Tweede Kamer.

    2. 36067, BD

    Brief van de minister voor APP over de voortgang van het conceptwetsvoorstel verlenging transitieperiode toekomst pensioenen; Wet toekomst pensioenen

    De commissie besluit de brief van de minister voor APP d.d. 28 september 2023 over de voortgang van het conceptwetsvoorstel verlenging transitieperiode toekomst pensioenen voor kennisgeving aan te nemen en toezegging T03632 als 'voldaan' aan te merken.

    3. 21501-31, BJ en BK

    Brief van de minister van SZW inzake agenda Formele Raad WSB van 9 oktober 2023; Brief van de minister van SZW inzake verslag Formele Raad WSB van 9 oktober 2023; Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

    De commissie besluit de brieven van de minister van SZW van 26 september 2023 (21 501-31, BJ) en 17 oktober 2023 (21 501-31, BK) voor kennisgeving aan te nemen.

    4. COM(2023)501 - Commissiemededeling: digitalisering bij de coördinatie van de sociale zekerheid

    De commissie besluit de Commissiemededeling, gelezen het BNC-fiche, niet in behandeling te nemen.

    5. Mededelingen en informatie

    Afgesproken is om per e-mail te inventariseren welke leden aanwezig zijn bij het kennismakingsgesprek met de ministers SZW en APP op 7 november 2023. Dit in verband met het deels overlappende bezoek aan de Hoge Raad en de technische briefing over het Belastingplan.

  • informeel overleg 16.15 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 17.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36401, G, I & J [niet afgerond]

    Brief van de staatssecretaris van BZK over Stand van zaken herfinanciering covidleningen Aruba, Curaçao en Sint Maarten; Brief van de staatssecretaris van BZK over Uitkomsten herfinanciering covidleningen; Brief van de staatssecretaris van BZK over Akkoord herfinanciering covidlening Curaçao; Wijziging begrotingsstaat Koninkrijksrelaties 2023 inzake herfinanciering covidleningen

    De commissie besluit op 31 oktober 2023 gelegenheid te bieden inbreng voor schriftelijk overleg te leveren naar aanleiding van de ontvangen brieven inzake de herfinanciering van covidleningen (36401, G, I & J).

    2. 36410 IV / CXIX, B

    Brief van de minister voor APP over Aanbieding rapport Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland; Werkbezoek Caribisch deel Koninkrijk april 2016

    Naar aanleiding van het ontvangen rapport van de Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland (Commissie-Thodé) besluit de commissie de in de aanbiedingsbrief toegezegde inhoudelijke reactie van het kabinet af te wachten. De commissie overweegt voorts een gesprek te voeren met (een afvaardiging van) de commissie-Thodé, maar besluit hierover definitief na ontvangst van de kabinetsreactie.

    3. Terugblik kennismakingsgesprek staatssecretaris BZK en minister voor APP d.d. 10 oktober 2023

    De commissie blikt terug op het verloop van het kennismakingsgesprek met de staatssecretaris van BZK en de minister voor APP van 10 oktober 2023.

    4. Verzoek om gesprek eilandsraad Bonaire

    Op verzoek van de eilandsraad Bonaire besluit de commissie tot een openbaar gesprek op dinsdag 5 december 2023, bij voorkeur van 9 tot 10 uur 's ochtends.

    5. Rondvraag

    Op verzoek van de minister-president van Aruba, mw. Wever-Croes, besluit de commissie tot een gesprek op dinsdag 31 oktober 2023 van 14.15 tot 15.00 uur.

  • 17.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36350 XIII

    Wijziging begrotingsstaten Economische Zaken en Klimaat 2023 (Voorjaarsnota)

    De commissie meldt het wetsvoorstel aan voor plenaire afdoening als hamerstuk.

    2. Schadeafhandeling in geval van ontmanteling NAM en het belang van Shell en ExxonMobil om hierover een akkoord te sluiten

    Verslag schriftelijk overleg (33529, 35603, 36094, Q)

    De commissie besluit op 7 november 2023 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg. Het lid Van Langen - Visbeek (BBB) heeft kenbaar gemaakt van deze mogelijkheid gebruik te willen maken.

    3. Beleidsinzet biogrondstoffen

    Verslag nader schriftelijk overleg (32813/35668, AW)

    De commissie besluit de brief van de minister voor Klimaat en Energie van 16 oktober 2023 (32813/35668, AW) voor kennisgeving aan te nemen.

    4. Contourennota herziening mijnbouwstelsel

    Verslag schriftelijk overleg (32849 / 35603 / 36094, B)

    De commissie besluit op 7 november 2023 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg. Het lid Koffeman (PvdD) maakt kenbaar van deze mogelijkheid gebruik te willen maken.

  • 17.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36350 VII

    Wijziging begrotingsstaten Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2023 (Voorjaarsnota)

    De commissie besluit 7 november 2023 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het tweede verslag.

  • 17.50 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36190

    Wijzigingswet Huisvestingswet 2014

    De commissie besluit 31 oktober 2023 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het tweede verslag en besluit het wetsvoorstel in het tweede verslag tevens aan te melden voor plenaire afhandeling (hamerstuk, debat e/o stemming).

    2. 36191

    Wet Adviescollege ICT-toetsing

    Inbreng voor het tweede verslag wordt geleverd door de leden van de BBB (Van Langen-Visbeek) en GroenLinks-PvdA (Fiers). Het lid Fiers (GroenLinks-PvdA) geeft de commissie in overweging een adviesaanvraag voor te bereiden bij het Adviescollege voor ICT-toetsing. De vraag of de adviesaanvraag de meest geëigende vorm is, zal afhangen van de te beantwoorden vragen.

    3. T03262 / 35621 en 35619, I

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van BZK over de aanpak van de evaluaties inzake de vorming van de gemeente Dijk en Waard en de gemeente Maashorst; Samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk; Toezegging Toezending opzet evaluatie fusiegemeente (35.619)

    De commissie besluit op 7 november 2023 een laatste mogelijkheid te bieden tot het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg over de insteek en de opzet van de evaluatie.

    4. 34293, F

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van de tiende voortgangsrapportage Binnenhof renovatie; Renovatie Binnenhof

    De commissie neemt kennis van de tiende voortgangsrapportage renovatie Binnenhof. Zij wenst via de Mededelingen en Informatie geïnformeerd te worden over de behandeling van deze rapportage in de Tweede Kamer.
    Het lid Van der Goot (OPNL) zou graag een rondleiding ontvangen langs de archeologische vondsten op het Binnenhof.
    Het lid Schalk (SGP) heeft een vraag over een mogelijk eerdere (gefaseerde) terugkeer van de Eerste Kamer naar het Binnenhof. Zodra daarover informatie beschikbaar is, zal deze via het CVO en Cvf bij de Leden komen, aangezien de vraag ziet op de belangen van de Eerste Kamer als gebruiker van een gebouwdeel aan het Binnenhof.

    5. Rondvraag

    Het lid Schalk (SGP) komt terug op zijn notitie over de behandeling van de Grondwet door de Kamer. Hij treedt daarvoor in contact met de commissiegriffier, teneinde te bepalen wat het gewenste gremium is dit te behandelen.

  • 18.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Toezeggingen cijfers onbedwelmd ritueel geslachte dieren in Nederland - T01556 en T03706

    Brief van de minister van LNV van 5 oktober 2023 (31571, AK)

    Naar aanleiding van de brief van 5 oktober 2023 (31571, AK) wordt inbreng geleverd voor schriftelijk overleg door de fractie van PvdD (Koffeman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.
    Voorts besluit de commissie, op voorstel van het lid Faber-Van de Klashorst (PVV), toezegging T01556 over de registratie van het aantal ritueel geslachte dieren en hoeveelheid geëxporteerd onbedwelmd ritueel geslacht vlees als voldaan aan te merken.

    2. Wettelijke evaluatie Staatsbosbeheer

    Brief van de minister voor Natuur en Stikstof van 2 oktober 2023 (29659, D)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Kemperman) en PvdD (Koffeman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    3. Mededelingen en informatie

    Naar aanleiding van twee aangenomen Tweede Kamer moties over ontwikkelingen op het gebied van soortenbeleid (36410 XIV, 8 en 9 ) kondigt het lid Kemperman (BBB) aan met belangstelling uit te zien naar de door de Tweede Kamer gevraagde brief over de uitvoering van motie 36410 XIV, 9.

    Op verzoek van het lid Kluit (GroenLinks-PvdA) besluit de commissie om de brief van de minister van LNV van 20 oktober 2023 aan Tweede Kamer met stand van zaken derogatiecontroles 2023 en bufferstroken (TK 33037, 519) op 7 november 2023 te agenderen voor inbreng voor schriftelijk overleg.

  • 18.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 31936, AL & AM

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Defensie over de locatiekeuze nieuw radarstation Herwijnen; Brief van de staatssecretaris van Defensie ter aanbieding van twee brieven over het vervangingstraject van radarstations; Luchtvaartbeleid

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de BBB (Marquart Scholtz), het CDA (Rietkerk), de SP (Janssen), en FVD (Dessing). De conceptbrief wordt per e-mail voorgelegd aan de leden van de commissies.
    Het lid Janssen merkt op dat hij in zijn inbreng heeft verzocht om openbaarmaking - per ommegaande - van het advies van de Landsadvocaat, vooruitlopend op de beantwoording van de overige gestelde vragen.

    De commissies besluiten in te gaan op het aanbod van de staatssecretaris van Defensie voor een technische briefing inzake de locatiekeuze nieuw radarstation Herwijnen, en op 7 november 2023 te inventariseren welke onderwerpen aan bod dienen te komen. De commissie zal dan tevens besluiten of zij een integrale briefing wenst van TNO en Defensie of dat dit twee aparte briefings worden.

    Tevens verzoekt het lid Martens (GroenLinks-PvdA) de griffie om een bondige notitie op te stellen over de behandelgeschiedenis van het militair radarstation Herwijnen in de Eerste Kamer, waaronder het verloop van de Rijkscoördinatieregeling.

  • 18.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36350 XVII

    Wijziging begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2023 (Voorjaarsnota)

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fractie van BBB (Marquart Scholtz).

    2. 27925, AK

    Brief van de ministers van BuZa, Defensie en BHenO over een aanvullende bijdrage aan de NAVO-missie in Irak; Bestrijding internationaal terrorisme

    De commissie besluit de behandeling van de brief in de Tweede Kamer af te wachten en de brief op 7 november 2023 opnieuw ter bespreking te agenderen.

    Het lid Koffeman (PvdD) verzoekt om de beantwoording van zijn schriftelijke vragen ex artikel 105, RVO, inzake de levering van clusterbommen door de Verenigde Staten, te agenderen in de commissie.

    3. Terugkoppeling OVSE verkiezingswaarnemingsmissie Polen

    De leden Van Toorenburg (CDA) en Dittrich (D66) geven een terugkoppeling van hun deelname aan de OVSE verkiezingswaarnemingsmissie in Polen van 12-16 oktober 2023.

  • 18.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35352, K

    Brief van de minister voor PVO over voortgang van de beleidsagenda informeel onderwijs; Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Walenkamp). De fractie van de SGP (Schalk) had al inbreng geleverd op 10 oktober 2023. De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    2. 36106, F

    Brief van de minister voor PVO over voorhang ontwerp koninklijk besluit en ontwerpregeling uitfasering tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom ontheemden; Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden

    De commissie besluit de brief van de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 12 oktober 2023 (36106, F) voor kennisgeving aan te nemen.

    3. Kennismakingsgesprek met de OCW-bewindslieden

    De commissie stemt in met een nieuwe datum voor het kennismakingsgesprek met de drie bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: 28 november 2023 van 15.30 uur tot 17.30 uur.
    De commissievoorzitter geeft daarbij nog aan dat het gewenst is dat vanuit de kant van de Kamer een substantiële afvaardiging aanwezig zal zijn. Getracht zal worden zo min mogelijk andere commissieactiviteiten te plannen tijdens voornoemd tijdstip.