Commissies op dinsdag 19 december 2023



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 9.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Besluitenlijst CVO 28 november 2023

    Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

    2. Raming 2025 en Voorjaarsnota 2024

    Het CVO stemt, na het verwerken van een aantal wijzigingen, in met de voorliggende concept-raming 2025, waarin de bijstelling van de raming 2024 bij Voorjaarnota zit verwerkt. In de Raming wordt een zin opgenomen over het jaarlijks indexeren van het budget voor de fractieondersteuning en in de alinea over de financiering van Parlement.com wordt opgenomen dat de Eerste Kamer deze financiering jaarlijks opnieuw weegt.

    De bijstelling die wordt voorgesteld is nodig om uitvoering te geven aan een aantal Kamerbesluiten en voor de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving. Het CVO verzoekt de griffie om de komende jaren te streven naar een budgettaire plateau fase. Daarnaast wenst het CVO in de toekomst vooraf nog explicieter geïnformeerd te worden over de extra kosten die voorgenomen Kamerbesluiten met zich mee (kunnen) brengen.

    De stukken worden in januari 2024 doorgeleid naar de Kamer ter behandeling door de commissie BiZa.

    3. Voornemen benoemen plaatsvervangend griffier EU / PV

    Het CVO ondersteunt het besluit van de Griffier om mevrouw Ilse van den Driessche te benoemen als plaatsvervangend griffier EU / PV.

    De beoogd kandidaat voor de andere openstaande functie van plaatsvervangend griffier wordt, naar alle waarschijnlijkheid half januari 2024, via een schriftelijke procedure aan het CVO voorgelegd.

  • 12.45 uur
  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. T03723 & 35714, H & 35714, I

    Toezegging Stand van zaken bilaterale belastingafspraken (35.714); Motie-Van der Goot (OPNL) en Bakker-Klein (CDA) c.s. over het fiscale knelpunt bij hybride werken van grensarbeiders; Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over de fiscale ontwikkelingen rondom grenswerkers; Initiatiefvoorstel-Van Weyenberg en Maatoug Wet werken waar je wilt

    De commissie besluit:
    - toezegging T03723 als 'voldaan' aan te merken;
    - motie-Van der Goot (OPNL) en Bakker-Klein (CDA) c.s. (35714, H) als 'niet-uitgevoerd' te blijven beschouwen;
    - op 16 januari 2024 gelegenheid te geven voor inbreng voor schriftelijk overleg over de brief van de staatssecretaris van Financiën over de fiscale ontwikkelingen rondom grenswerkers van 11 december 2023.

    2. 36067, BF

    Brief van de minister voor APP over de benoeming van een regeringscommissaris voor de pensioentransitie; Wet toekomst pensioenen

    Inbreng voor schriftelijk overleg over de brief over de benoeming van een regeringscommissaris voor de pensioentransitie wordt geleverd door de fracties PVV (Bezaan) en 50PLUS (Van Rooijen). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststellen agenda

    Op verzoek van het lid Meijer (VVD) besluit de commissie agendapunt 6, de bespreking van het functioneren van de commissie, aan te houden tot een latere vergadering.

    2. 36435 XII

    Wijziging begrotingsstaten Infrastructuur en Waterstaat 2023 (Miljoenennota)

    De commissie brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.

    3. 36200 A, F

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van I&W over bereikbaarheidsdoelen; Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2023

    N.a.v. de brief van 5 december 2023 (36200 A, F) wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister van I&W geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en de PVV (Van Kesteren). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    4. 21501-33, K

    Brief van de minister en staatssecretaris van I&W over schriftelijk overleg van de Tweede Kamer inzake de Transportraad van 4 december 2023; Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

    N.a.v. het verslag van een schriftelijk overleg van de Tweede Kamer over de Transportraad van 4 december 2023 (21501-3-K) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de minister en staatssecretaris van I&W geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    5. Toezegging T03432

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W over de realisatie van de verbinding Eindhoven-Aken; Kabinetsformatie 2021; Toezegging Mogelijke versnelling traject Eindhoven-Aken (35.788)

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van I&W van 14 december 2023 (35799, AI) voor kennisgeving aan te nemen. De commissie besluit toezegging T03432 als "voldaan" aan te merken.

    6. Evaluatie functioneren commissie

    De commissie heeft onder agendapunt 1 reeds besloten onderhavig agendapunt aan te houden tot een latere vergadering.

    7. Mededelingen en informatie

    N.a.v. de uitnodiging voor een interparlementaire conferentie over stedelijke beleidsmaatregelen op 21 en 22 januari 2024 geeft het lid Thijssen (GroenLinks-PvdA) aan dat het lid Kluit (GroenLinks-PvdA) aan deze bijeenkomst zal deelnemen.

    In antwoord op een vraag van het lid Van Langen-Visbeek (BBB) licht de commissiegriffier toe dat het verslag van de Milieuraad van 18 december 2023 wordt geagendeerd na ontvangst door de Kamer, waarin ook ingegaan zal worden op het negatieve subsidiariteitsoordeel van beide Kamers over het voorstel voor een Richtlijn bodemmonitoring (dossier E230013 op de Europapoort).

  • 15.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E230014 - Voorstel voor een verordening over nieuwe genomische technieken (COM(2023)411)

    Verslag schriftelijk overleg (27428, D)

    De commissie besluit eind januari 2024, wanneer naar verwachting ook de reactie van de Europese Commissie zal zijn ontvangen (27428, C), inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg.

    2. E230019 - Voorstel voor een Verordening tot wijziging van de maximumgehalten aan residuen van thiacloprid (COM(2023)739)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Jaspers) en GroenLinks-PvdA (Kluit) . De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    3. Overzicht cijfers onbedwelmd ritueel geslachte dieren

    Verslag schriftelijk overleg (31571, AL)

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen in de eerstvolgende commissievergadering in januari 2024.

    4. Terinzagelegging van het Ontwerp-Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)

    Brief van de minister voor N&S ter aanbieding van het ontwerp-Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG); Problematiek rondom stikstof en PFAS

    De commissie neemt kennis van de terinzagelegging van het Ontwerp-NPLG en besluit naar aanleiding daarvan de minister voor Natuur en Stikstof per brief te vragen om een actuele stand van zaken betreffende het NPLG.

    5. Rondvraag

    Op initiatief van het lid Kluit (GroenLinks-PvdA) besluit de commissie in de komende periode kennis te maken met een selectie van relevante spelers in het werkveld. De commissie besluit in de eerstvolgende commissievergadering in januari 2024 te inventariseren met welke organisaties zij in gesprek wil gaan.

    6. Mededelingen en informatie

    De minister van LNV heeft de leden van de commissie LNV een uitnodiging gestuurd voor een programma tijdens de Internationale Grüne Woche 2024 in Berlijn (36410 XIV, B).
    Het lid Oplaat (BBB) zal deelnemen aan (onderdelen van) het programma.

  • 15.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36081/19637, L

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van J&V over opvang van ontheemden uit Oekraïne en opvang van derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne; Vreemdelingenbeleid

    De commissies besluiten de brief van de staatssecretaris van J&V van 6 december 2023 (36081/19637, L) voor kennisgeving aan te nemen. De commissies besluiten toezegging T03583 als "voldaan" aan te merken.

  • 15.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 33.836 EK, C; TK, 87

    Brief regering; Besluitvorming over nadere samenwerking tussen Frankrijk en Algerije op het terrein van het familierecht; Personen- en familierecht

    De commissie besluit de Kamer te adviseren om in te stemmen met het voorliggende ontwerpbesluit. De commissie zal dit per brief doorgeleiden aan de Voorzitter, met het verzoek aan de Kamer om vanavond plenair in te stemmen met haar advies.

    2. 36.333

    Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen

    Inbreng voor het tweede verslag wordt geleverd door de fracties van de VVD (Kaljouw), de PVV (Bezaan), de SP (Janssen), de PvdD (Nicolaï), JA21 (Nanninga) en FVD (Van den Oetelaar).
    Onder voorbehoud van tijdige beantwoording van dit verslag, te weten 9 januari 2024, 12.00 uur, stelt de commissie voor het wetsvoorstel plenair te behandelen op 16 januari 2024. De woordvoerders worden opgeroepen hun spreektijden spoedig door te geven, waarna mogelijk kan blijken dat aanvang van het debat op 15 januari nodig zal zijn.

    3. Uitnodiging bezoek aan crisisnoodopvanglocatie voor asielzoekers te Stadskanaal

    De volgende fracties hebben aangegeven een lid deel te willen laten nemen aan een werkbezoek aan de crisisnoodvanglocatie voor asielzoekers te Stadskanaal; de fracties van de BBB, GroenLinks-PvdA, de VVD , het CDA, D66, de PvdD, FVD, en 50PLUS.
    De griffie zal onder deze fracties een inventarisatie maken voor de meest geschikte dag voor het bezoek.

  • 15.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Herdenking van de heer Amerigo Thodé

    De commissie staat stil bij het overlijden van de heer Amerigo Thodé, zeer gewaardeerd collega-parlementariër van de Staten van Curaçao.

    2. Reactie toezeggingenrappel KOREL en SZW (APP)

    De commissie besluit:
    - toezegging T03275 als openstaand te beschouwen en de deadline te verschuiven naar 1 juli 2024;
    - toezegging T03671 als openstaand te blijven beschouwen;
    - toezegging T03672 als openstaand te blijven beschouwen en te categoriseren als legisprudentie (met deadline 1 januari 2025);
    - toezegging T02533 als openstaand te blijven beschouwen met als nieuwe deadline 1 januari 2025;
    - toezegging T02536 als openstaand te blijven beschouwen met als nieuwe deadline 1 januari 2025;
    - toezegging T02659 als openstaand te blijven beschouwen en te categoriseren als legisprudentie;
    - toezegging T02784 als openstaand te blijven beschouwen en te categoriseren als legisprudentie.

    Nota Bene met betrekking tot toezeggingen T03673 en T03273 waren reeds in de commissievergadering van 5 december 2023 besluiten genomen.

    3. 36401, K

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van BZK over herfinanciering liquiditeitssteun aan Aruba; Wijziging begrotingsstaat Koninkrijksrelaties 2023 inzake herfinanciering covidleningen

    De commissie besluit op 16 januari 2024 leden gelegenheid te bieden voor nader schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van 12 december 2023 van de staatssecretaris van BZK in reactie op de in de brief van 7 november 2023 gestelde vragen van de leden van de fracties van de PVV en de PvdD (de laatsten mede namens de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie).

  • 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. ICM Rechtsstaat in de EU, 4 december 2023

    Het lid Marquart Scholtz (BBB) doet mondeling verslag van de Interparliamentary Committee Meeting over de situatie van de rechtsstaat in de EU, gehouden op 4 december jl. in het Europees Parlement in Brussel.

  • 16.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 31.731, P

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK betreffende vragen naar aanleiding van brieven over de Staat van de Uitvoering; Integraal wetgevingsbeleid

    De commissie gaat ermee akkoord het gesprek met 'De Stuurgroep' van de Staat van de Uitvoering te laten plaatsvinden op 13 februari 2024 en besluit de brief van de minister van BZK van 11 december 2023 (31.731, P) aan te houden en na dit gesprek opnieuw te agenderen. Ter voorbereiding op het gesprek benoemt de commissie de volgende thema's:
    - kennismaking met leden van De Stuurgroep;
    - hoe kijken deze leden van De Stuurgroep aan tegen het beter op de agenda krijgen van 'de uitvoering', ook vanuit de positie van de Eerste Kamer.

    2. CXLVII, M

    Brief van de staatssecretaris van BZK betreffende een dialoog inzake de getroffen waarborgen bij geautomatiseerde besluitvorming met hoge impact bij de overheid; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid

    De leden Kroon (BBB) en Veldhoen (GroenLinks-PvdA) zijn bereid om namens de commissies J&V en BIZA deel te nemen aan een bijeenkomst over de waarborgen die nu getroffen worden bij geautomatiseerde besluitvorming en de wijze waarop de betrokkenheid van de Kamers eventueel versterkt kan worden. Het lid Veldhoen (GroenLinks-PvdA) is tevens bereid een (voorbereidende) rol te spelen bij de invulling van deze bijeenkomst.

    3. Mededelingen en informatie

    Het lid Croll (BBB) geeft aan dat er vanuit de BBB-fractie belangstelling is voor de interparlementaire conferentie over artificiële intelligentie op 28 en 29 januari 2024 in Brussel. Op een later moment wordt nog medegedeeld welk fractielid zal deelnemen.

  • 16.10 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35.925 VI, AL

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van J&V over de gewijzigde overeenkomst tussen de Staat en de landsadvocaat en de instelling van de onderzoekscommissie advocatendiensten aan de Staat; Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2022

    De commissie acht de vragen voldoende beantwoord en besluit de brief van de minister van J&V van 11 december 2023 (35.925 VVI, AL) voor kennisgeving aan te nemen.

    2. T02482

    Toezegging Het bij de evaluatie betrekken van de rol van de korpschef bij het vaststellen van het cameraplan (33.542)

    De commissie besluit:
    - de brief van de minister van J&V van 12 december 2023 (33.542, P) voor kennisgeving aan te nemen en
    - toezegging T02482 als 'voldaan' aan te merken.

    3. T02643

    Toezegging Bij de evaluatie het systeemtoezicht door de Inspectie Justitie en Veiligheid betrekken (34.372)

    De commissie besluit:
    - de brief van de minister van J&V van 7 december 2023 (34.372, O) voor kennisgeving aan te nemen en
    - toezegging T02643 als 'voldaan' aan te merken.

    4. 34.775 VI / 34.359, BA

    Beleidsreactie op het WODC-onderzoeksrapport "Inzicht in Samenhang – Een evaluatie van de Nederlandse contraterrorisme wetgeving"

    De commissie besluit:
    - de brief van de minister van J&V, mede namens de staatssecretaris van J&V, van 11 december 2023 (34.775 VI/34.359, BA) voor kennisgeving aan te nemen en
    - de motie Bikker c.s. (34.775 VI, T) als uitgevoerd aan te merken.

    5. Behandeling modernisering Wetboek van Strafvordering

    De commissie spreekt over de toekomstige behandeling van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering. Zij stelt voor om externe ondersteuning aan te trekken voor de behandeling van dit pakket wetsvoorstellen. Een voorbereidingsgroep wordt ingesteld om het aantrekken van externe ondersteuning en de invulling van deze ondersteuning verder vorm te geven. In deze groep nemen de volgende leden zitting: Marquart Scholtz (BBB), Recourt (GroenLinks-PvdA), Vogels (VVD), Doornhof (CDA), Dittrich (D66) en Talsma (ChristenUnie). De voorbereidingsgroep zal over haar werkzaamheden terugkoppelen aan de commissie.

    Voorts besluit de commissie een (eerste) technische briefing over dit wetgevingstraject te organiseren nadat de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Vaststelling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering (Wetboek van Strafvordering) (36.327) door de regering in de Tweede Kamer is uitgebracht.

    6. Inventarisatie onderwerpen vragen technische briefing stelselvernieuwing Rechtsbijstand

    De leden Recourt (GroenLinks-PvdA) en Van Bijsterveld (JA21) benoemen de volgende thema's ter bespreking tijdens de technische briefing over de voortgang van de stelselvernieuwing Rechtsbijstand op 23 januari 2024:
    - alternatieve geschillenbeslechting en de wijze waarop dat in het stelsel is vormgegeven;
    - de relatie tot de middeninkomens;
    - de leefbaarheid van de vergoedingen voor rechtsbijstandverleners en
    - de positie van de sociale advocatuur.

  • 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36418, J

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over tabelcorrectiefactor, bedragen en percentages arbeidskorting, percentage eigenwoningforfait en forfaitaire rendementspercentages box 3 voor 2024; Belastingplan 2024

    De commissie neemt de brief voor kennisgeving aan.

    2. 36427, F

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over voortgang verkenning aanvullende maatregelen ter verbetering WOZ-proces; Wet herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en bpm

    De commissie neemt de brief voor kennisgeving aan.

    3. 36427, G

    Brief van de minister voor Rechtsbescherming over rectificatie cijfers aantal beroepen Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften; Wet herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en bpm

    De commissie neemt de brief voor kennisgeving aan.

    4. Interparlementaire bijeenkomst SECG

    De commissie besluit de terugkoppeling over dit onderwerp aan te houden tot een volgende vergadering.

    5. Mededelingen en informatie

    De commissie handhaaft het besluit van 14 november 2023 om de bespreking aan te houden van de brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst van 13 maart 2023 (25087/35927, AB) inzake het dossier lobbyactiviteiten van Uber, in afwachting van de verdere behandeling door de Tweede Kamer.

  • 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 31936, AP & AQ

    Brief van de staatssecretaris van Defensie over het ontwerp-rijksinpassingsplan en de ontwerpvergunning inzake het militair radarstation Herwijnen; Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Defensie over de locatiekeuze nieuw radarstation Herwijnen; Luchtvaartbeleid

    De commissies besluiten de brieven van de staatssecretaris van Defensie van 8 en 18 december 2023 desgewenst te betrekken bij de technische briefings over radarstation Herwijnen. Daarna zullen de commissies deze brieven opnieuw bespreken en besluiten hoe met het dossier verder te gaan.

    Daarnaast besluiten de commissies, op verzoek van het lid Janssen (SP), een commissiebrief naar de staatssecretaris van Defensie te sturen met het verzoek om uitleg te geven hoe het kan dat op 8 december 2023 door Defensie is gepubliceerd dat de terinzagelegging van het ontwerp-rijksinpassingsplan acht weken zou duren, en het in de brief van 18 december 2023 toch weer een termijn van zes weken is geworden.

  • 16.40 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Brief inzake appreciatie voorstel besluit Gemengd Comité CETA

    De commissie besluit de brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 18 december 2023 (35154, S) voor kennisgeving aan te nemen.

    2. Terugkoppeling NAVO PA - Parliamentary Transatlantic Forum

    De leden Martens (GroenLinks-PvdA) en Petersen (VVD) geven een mondelinge terugkoppeling van de NAVO PA bijeenkomst die van 4-6 december 2023 plaatsvond in Washington DC.

    3. Terugkoppeling OVSE PA najaarsvergadering

    Het lid Van Toorenburg (CDA) geeft een mondelinge terugkoppeling van de OVSE PA najaarsvergadering in Armenië, waar zij van 17 tot en met 20 november 2023 met de leden Karimi (GroenLinks-PvdA), Recourt (GroenLinks-PvdA) en Dittrich (D66) op 14-16 december 2023 aan heeft deelgenomen.

    4. Terugkoppeling verkiezingswaarnemingsmissie Servië

    Het lid Van Toorenburg (CDA) geeft een mondelinge terugkoppeling van de OVSE verkiezingswaarnemingsmissie in Servië, waar zij met het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) aan heeft deelgenomen.

    5. Mededelingen en informatie

    De commissie stemt in met het voorstel van de secretaris- generaal van het ministerie van Defensie om een technische ambtelijke briefing te geven over de actuele ontwikkelingen bij Defensie.
    De griffie wordt gevraagd een datum hiervoor af te stemmen. Het lid Martens (GroenLinks-PvdA) geeft aan dat hiermee ook wordt voldaan aan zijn eerdere verzoek om een technische briefing over de krijgsmacht.

  • 16.40 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 21.501-07

    Brief van de minister van Financiën inzake deelverslag Eurogroep en Ecofinraad van 7 en 8 december 2023 en beoordeling Raadspositie herziening Europees begrotingsraamwerk; Brief van de minister van Financiën inzake verslag Eurogroep en Ecofinraad van 7 en 8 december 2023; Raad voor Economische en Financiële Zaken; Geannoteerde agenda van de extra Ecofinraad van 20 december 2023

    De commissies nemen kennis van het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 7 en 8 december en de geannoteerde agenda van de extra Ecofinraad van 20 december 2023. De commissies verzoeken de minister van Financiën hen op korte termijn te informeren over de uitkomst van de extra Ecofinraad.

    2. 28.165, AH

    (besloten)

    De commissies besluiten een vertrouwelijk mondeling overleg te houden met de minister van Financiën over de TenneT-brief - bij voorkeur gezamenlijk met de Tweede Kamer. De griffie gaat na of dat een optie is.
    Mocht na het kerstreces (op 16 januari 2024) blijken dat dit niet tot de mogelijkheden behoort, dan gaat de voorkeur van de commissies uit naar vertrouwelijk overleg uiterlijk eind januari 2024.

  • 17.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Staat van de Unie 2024

    Staat van de Unie 2024; Brief van de minister van BuZa inzake Staat van de Unie 2024; Staat van de Europese Unie 2024

    De commissie besluit op dit moment niet in schriftelijk overleg te treden over de Staat van de Unie 2024, maar de eventuele behoefte voor schriftelijk overleg voorafgaand aan de Algemene Europese Beschouwingen (AEB), gepland op 18 juni 2024, opnieuw te agenderen.

    2. Uitbreidingspakket 2023

    Brief van de minister van BuZa inzake kabinetsappreciatie Uitbreidingspakket 2023 en Groeiplan voor de Westelijke Balkan; Uitbreiding van de Europese Unie

    De commissie besluit de kabinetsappreciatie over het Uitbreidingspakket 2023 en het Groeiplan voor de Westelijke Balkan (23.987, Z) te betrekken bij de AEB.

    3. 21.501-02

    Brief van de minister van EZK over verslag informele Raad Algemene Zaken - Cohesie van 28 en 29 september 2023; Brief van de minister van EZK over geannoteerde agenda Raad Algemene Zaken - Cohesiebeleid van 30 november 2023; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van Volt (Hartog) en OPNL (Van der Goot) gezamenlijk. Voorts geven de leden van de Volt-fractie aan het thema Cohesie te willen betrekken bij de AEB.

    4. Werkbezoek Brussel

    De commissie stemt in met de suggesties voor de thema's en gesprekspartners in het werkbezoek aan Brussel, gepland op 3 en 4 maart 2024, en verzoekt de staf het programma op basis hiervan naar bevind van zaken op te stellen. Naar aanleiding van een vraag van het lid Walenkamp (BBB) wordt in de commissie herbevestigd dat 1 Kamerlid per fractie kan deelnemen aan het werkbezoek.

    5. COSAC Voorzittersbijeenkomst, 14-15 januari 2024

    In het kader van de voorbereiding op de COSAC Voorzittersbijeenkomst bespreekt de commissie de rechtstreekse toegang van parlementen tot de Delegates' Portal van de Raad. De commissie onderstreept het belang van informatievoorziening aan het parlement over de besluitvorming in de Raad en verzoekt de commissievoorzitter in dat kader om naar bevind van zaken en waar mogelijk gezamenlijk met andere parlementen op te trekken om het belang van de rechtstreekse toegang tot de Delegates' Portal voor nationale parlementen onder de aandacht te brengen. Voorts geeft het lid Hartog (Volt) aan om het thema transparantie in de Raad eveneens te willen betrekken bij de AEB.

    6. Beneluxparlement, plenaire sessie 1 en 2 december 2023

    Delegatieleider Talsma (ChristenUnie) doet mondeling verslag van de plenaire sessie van het Benelux parlement, gehouden op 1-2 december jl. te Middelburg en doet een open uitnodiging aan de Kamerleden om eens een plenaire vergadering van het Benelux parlement bij te wonen.

    7. 21.501-20; 21.501-02

    Brief van de minister van BuZa inzake geannoteerde agenda voor de EU Westelijke Balkan Top en Europese Raad van 13, 14 en 15 december 2023; Europese Raad; Brief van de minister van BuZa inzake geannoteerde agenda Raad Algemene Zaken van 12 december 2023; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

    De commissie neemt kennis van de geannoteerde agenda Raad Algemene Zaken van 12 december 2023 (21.501-02, FW) en de geannoteerde agenda Westelijke Balkan Top en Europese Raad (ER) van 13, 14 en 15 december 2023 (21.501-20, DN).

    8. Mededelingen en informatie

    Naar aanleiding van het overzicht van nieuw gepresenteerde Europese voorstellen (8 december 2023 - 15 december 2023) verzoeken de leden van de Volt-fractie (Hartog) het gewijzigd voorstel voor een verordening betreffende een mechanisme voor de beslechting van juridische en administratieve belemmeringen in een grensoverschrijdende context (COM(2023)790) in behandeling te nemen. De commissie besluit het BNC-fiche af te wachten, alvorens een datum te bepalen voor inbreng voor schriftelijk overleg.