Korte aantekeningen vergadering commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van 11 juli 2023




1. 36350 XVII

Wijziging begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2023 (Voorjaarsnota)

De commissie besluit op 26 september 2023 inbreng te leveren voor het verslag.

2. 36337

Incidentele suppletoire begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2023 inzake steun voor Oekraïne

De commissie brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel hedenavond als hamerstuk af te doen.

3. 36021

Goedkeuring Verdrag met de Staat Israël inzake de status van hun strijdkrachten

De commissie besluit op 26 september 2023 inbreng te leveren voor het nader voorlopig verslag.

4. 29521, BA

Brief van de minister van BuZa en de minister van Defensie over de Nederlandse artikel 100-bijdrage aan de operatie EUFOR Althea; Nederlandse deelname aan vredesmissies

De commissie besluit, na kennisneming van de behandeling in de Tweede Kamer, de brief van de minister van BuZa en de minister van Defensie over de Nederlandse artikel 100-bijdrage aan de operatie EUFOR Althea voor kennisgeving aan te nemen.

5. Inventarisatie werkbezoeken aan onderdelen Defensie

Er wordt geïnventariseerd welke leden wensen deel te nemen aan de werkbezoeken aan onderdelen van Defensie op 30 oktober en 15 december 2023. Leden kunnen zich ook nog per e-mail opgeven.

6. Terugkoppeling jaarlijkse vergadering OVSE PA

Het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) geeft een mondelinge terugkoppeling van de jaarlijkse sessie van de OVSE parlementaire assemblee, waar zij van 30 juni tot en met 4 juli samen met de leden Dittrich (D66) en Heijnen (BBB) aan heeft deelgenomen in Vancouver, Canada.

7. Inventarisatie behoefte kennismakingsgesprekken met bewindslieden BDO

De commissie verzoekt de griffie te bekijken of het mogelijk is om in enige vorm een kennismakingsgesprek te houden met bewindslieden van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

8. Mededelingen en informatie

De commissie bespreekt de uitstelbrief van de staatssecretaris van Defensie aangaande de beantwoording van de nadere vragen over radarstation Herwijnen en besluit om namens de commissies BDO en IWO een brief te sturen aan de staatssecretaris met het verzoek de beantwoording van de nadere vragen uiterlijk vrijdag 8 september aan de Kamer te doen toekomen.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk