Korte aantekeningen vergadering commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) van 10 oktober 2023




1. Toezegging T03201

Brief van de minister voor PVO over voortgang van de beleidsagenda informeel onderwijs; Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs

De commissie besluit, naar aanleiding van de brief van de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 14 juni 2023 (35352, K), op 24 oktober 2023 gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg. De fractie van de SGP (Schalk) levert heden al inbreng.

2. 36410 VIII, A

Brief van de minister van OCW en de minister voor PVO over uitvoering nieuw beleid van OCW-begroting 2024; Begrotingsstaten Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2024

De commissie besluit de brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 5 oktober 2023 (36410 VIII, A) voor kennisgeving aan te nemen.

3. Kennismakingsgesprek met de OCW-bewindslieden

De commissie inventariseert gespreksonderwerpen voor het kennismakingsgesprek met de bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De volgende onderwerpen worden aangedragen:

- voornemens van de bewindslieden ten aanzien van wetgeving en beleid in hun demissionaire status;
- consequenties van de behandeling van de begroting 2024 op het gebied van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap na de jaarwisseling;
- visie op de huidige generatie studenten wat betreft hun financiële positie naar aanleiding van de herinvoering van de basisbeurs en de verhoging van de rente op studieleningen.

Tot en met 19 oktober 2023 kunnen leden nog nadere gespreksonderwerpen aandragen bij de commissiegriffier, zodat deze voorafgaand aan het kennismakingsgesprek met het ministerie gedeeld kunnen worden.

De commissievoorzitter geeft de commissie nog mee dat het kennismakingsgesprek, voorzien voor 24 oktober 2023, mogelijk verplaatst wordt wegens druk op de plenaire agenda van deze datum.

4. Rondvraag

- Het lid Van Meenen (D66) verzoekt de griffie navraag te doen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar een indicatie van de toezending van een schriftelijke reactie van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op de aangehouden motie van voornoemd lid over een herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen (36373, E), die tijdens het plenaire debat over het wetsvoorstel Tijdelijke wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs werd ingediend.

- De commissievoorzitter vraagt de leden van de commissie of zij ermee kunnen instemmen dat in 2024 de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur uitgenodigd worden voor een kennismakingsgesprek. Zij stemmen daarmee in en de griffie wordt verzocht om deze gesprekken te gaan plannen.


De griffier van de commissie,
Laurens Dragstra