Korte aantekeningen vergadering commissie Justitie en Veiligheid (J&V) van 10 oktober 2023




1. T03675

Toezegging Brief inzet huiselijk geweld (35.348 / 36.123)

De commissie besluit de status van toezegging T03675 als voldaan aan te merken. De commissie neemt kennis van de brief (36123, C) en kan deze desgewenst betrekken bij relevante onderwerpen.

2. 35.899 / 25.295, Q

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van J&V over onderzoek naar de effectiviteit van de avondklok; Infectieziektenbestrijding; Toezegging Onderzoek RIVM effectiviteit avondklok (35.899)

De commissie besluit de brief aan te houden tot een volgende vergadering.

3. E220024

Brief van de Europese Commissie over de beantwoording van nadere vragen inzake een voorstel voor een Verordening betreffende horizontale cyberbeveiligingsvereisten; EU-voorstel: Voorstel voor een Verordening betreffende horizontale cyberbeveiligingsvereisten (COM(2022)454)

De commissie neemt de brieven van de Europese Commissie en de minister van EZK voor kennisgeving aan en wenst deze onder de aandacht te brengen bij een eventueel in te stellen commissie voor Digitale Zaken.

4. Inventarisatie onderwerpen gesprekken met voorzitter Raad voor de rechtspraak en voorzitter college van Procureurs-Generaal van het Openbaar ministerie

De commissie draagt de volgende onderwerpen aan voor de gesprekken met het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak:

OM:
- de relatie tussen het OM en het ministerie van J&V in het kader van verkeersboetes;
- euthanasie, in het bijzonder bij personen die psychisch ernstig lijden;
- het beleid van het OM bij grootschalige demonstraties, orde verstoringen en handelingen in strijd met artikel 162 Sr;
- de werkdruk en personele bezetting bij het OM.

Rvdr:
- hoe kijkt de Raad/zittende magistratuur naar het eigen functioneren in het kader van het functioneren van de rechtsstaat;
- ondermijningskamers;
- werkdruk en personele bezetting bij de Raad en de zittende magistratuur;
- hoe wordt tussen de rechtspraak en het gevangeniswezen gecommuniceerd over de persoonsgerichte afweging bij detentiefasering.

De commissie wenst in een volgende vergadering, voorafgaand aan de gesprekken, te besluiten of de gesprekken in openbaarheid of beslotenheid gevoerd zullen worden.


De griffier van de commissie,
Kim van Dooren