Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 10 oktober 2023




1. Verslag Cvf-vergadering 3 oktober 2023

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 3 oktober 2023.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

De aanwezigen nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

Het College neemt kennis van de brief van de Voorzitter van de Tweede Kamer naar aanleiding van een geconstateerde technische fout in het Initiatiefvoorstel-Marijnissen en Temmink Opneming in de Grondwet van bepalingen inzake het correctief referendum (36.160), inclusief het gecorrigeerde voorstel van wet. De Kamer zal vandaag over het gecorrigeerde wetsvoorstel stemmen.

Het College kan zich vinden in het verzoek van de commissie Binnenlandse Zaken om op 24 oktober 2023 een debat op grond van artikel 51, eerste lid van het Reglement van Orde te houden inzake de stand van invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

3. Advies werkgroep Digitale Zaken

Het College bespreekt het advies van de werkgroep die door het College was ingesteld om haar te adviseren over de wijze waarop de Kamer haar werkzaamheden met betrekking tot digitalisering en kunstmatige intelligentie zou kunnen organiseren.

Het College besluit om de verdere besluitvorming hierover aan te houden. Het College nodigt de voorzitter van de werkgroep uit om in een volgende vergadering van het College een nadere toelichting te geven op het advies van de werkgroep. Op basis daarvan kunnen vervolgstappen worden besproken, waaronder eventueel de behoefte van een aantal fracties aan een breder en uitvoeriger advies waarbij ook de ervaringen in de Tweede Kamer zijn betrokken.

4. Mededelingen en informatie

Het College neemt kennis van de werving van een nieuwe externe vertrouwenspersoon integriteit, naar aanleiding van het aflopen van de aanstellingstermijn van de huidige vertrouwenspersoon eind dit kalenderjaar.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman