Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 7 november 2023




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 31 oktober 2023

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 31 oktober 2023.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

De aanwezigen nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

Het College besluit op initiatief van het lid Rosenmöller (GroenLinks-PvdA) om volgende week nader te spreken over de balans tussen veiligheid en gastvrijheid binnen het Kamergebouw, naar aanleiding van de ontvangst van een bezoekersgroep bij de maidenspeech van één van zijn fractieleden.

3. Regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer

Het College stemt in met de voorliggende concept-Kamerregeling, die grotendeels gebaseerd is op de huidige regeling en voornamelijk redactionele en technische aanpassingen bevat.

Het College spreekt verder over het voorstel van het lid Van Meenen (D66) dat betrekking heeft op de hoogte van de bedragen die aan fracties worden toegekend. Besloten wordt om op het onderwerp terug te komen tijdens de eerstvolgende vergadering, zodat in de tussentijd nog onderling overleg kan plaatsvinden tussen fracties.

4. Selectieprocedure Europees Werkprogramma 2024

Het College stemt in met het beschreven tijdpad voor selectie van prioritaire voorstellen uit het werkprogramma 2024 van de Europese Commissie. Fracties wordt verzocht te zorgen voor tijdige aanmelding van de prioritaire dossiers bij de griffie (uiterlijk woensdag 20 december 2023, 12.00 uur).

5. Rondvraag

Het College spreekt op initiatief van het lid Van Rooijen (50PLUS) over het drukke vergaderschema op de dinsdagen, die met name kleine fracties voor uitdagingen stelt. Aanleiding hiervoor betreft de technische briefing over het Belastingplan 2024, die veel tijd in beslag neemt en in tegenstelling tot eerdere jaren (op verzoek van de commissie) dit keer op dinsdag staat gepland in plaats van op maandag.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman